Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Με τι ακριβώς ασχολείται στην Ελλάδα η Γερμανίδα Heike Schrader, η ανταποκρίτρια της αριστερής εφημερίδας "Junge Welt" του Βερολίνου;

Η Heike Schrader, που στην πατρίδα της διώκεται, κατηγορούμενη για εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες, εγκαταστάθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90 στην Ελλάδα και είναι διαπιστευμένη ως ανταποκρίτρια ξένου Τύπου. Η Schrader εργάζεται για την αριστερή εφημερίδα "Junge Welt" του Βερολίνου. Κάποιες ανταποκρίσεις της έχουν δημοσιευθεί και στην εφημερίδα "Frankfurter Rundschau".
Από την "Junge Welt", οι ανταποκρίσεις της Schrader αναδημοσιεύονται σε εκατοντάδες αριστερές, κομμουνιστικές, αντιφασιστικές και αντιεξουσιαστικές ιστοσελίδες. Ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο, με αδρή χρηματοδότηση από κρυφές πηγές. Οι ανταποκρίσεις της Schrader αφορούν συνήθως καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημιακών σχολών, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, την παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών, αστυνομική βία κ.λ.π.
Η "Junge Welt" των λίγων χιλιάδων φύλλων, που διατηρεί παραδόξως μεγάλο αριθμό συντακτών αλλά και ανταποκριτών στο εξωτερικό, ενδιαφέρεται πολύ για τη χώρα μας. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης της εφημερίδας αυτής; Αγνωστο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Ο αριστερός γερμανικός Τύπος

Η εφημερίδα ιδρύθηκε το 1947 ως κεντρικό όργανο της νεολαίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Η εφημερίδα ισχυρίζεται σήμερα ψευδώς ότι χρηματοδοτείται απο τις συνδρομές των αναγνωστών της.
Την ενημέρωση βέβαια των αριστεριστών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας έχει αναλάβει η «αδελφή» εφημερίδα "Neues Deutschland", πρώην επίσημο όργανο του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και σήμερα ανεπίσημο όργανο του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke). Και επειδή λείπουν και εδώ οι διαφημίσεις, αναρωτιέται κανείς πως συντηρείται και αυτή.
Ας σημειωθεί επίσης ότι στο παραπάνω δίκτυο, που θεματικά ασχολείται με την καταπολέμηση του νεοναζισμού, ανήκει και ο εκδοτικός οίκος Pahl-Rugenstein, ο οποίος εξέδωσε στη Γερμανία το βιβλίο της Schrader για τον Σάββα Ξηρό. Πολιτική "ομπρέλα" όλων αυτών των εκδόσεων, είναι το κόμμα Die Linke, που αντιπροσωπεύεται στο γερμανικό κοινοβούλιο, καθώς και σε κοινοβούλια ορισμένων ομοσπονδιακών κρατιδίων, όπως το Βερολίνο.

Οι δραστηριότητες της, στην Ελλάδα

Οι δραστηριότητες της κυρίας αυτής, επεκτείνονται στο χώρο των αντιεξουσιαστών, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και σε διάφορα μέσα επικοινωνίας με ύποπτο ρόλο (indymedia, "Ιός", κ.α.). Εδώ, πρέπει να πούμε ότι από την εποχή ακόμα της 21ης Απριλίου, έδρασαν στην Ελλάδα διάφοροι Γερμανοί, που είχαν έρθει από το εξωτερικό για να συνδράμουν την εγχώρια αριστερά. Την εποχή εκείνη έδρασε στην Ελλάδα και ο Γερμανός συγγραφέας Gunter Wallraff. Ο τελευταίος, αλυσοδέθηκε στις 10 Μαΐου του 1974 σε ένα στύλο της ΔΕΗ στην Πλατεία Συντάγματος, μοίρασε αντιδικτατορικές προκηρύξεις και φυσικά συνελήφθη, για να απελευθερωθεί λίγους μήνες μετά.
Μετά τη Μεταπολίτευση, εμφανίζεται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ο Rolf Ludwig Pohle. Ο Pohle ανήκε στην περιβόητη γερμανική τρομοκρατική οργάνωση RAF. Συνελήφθη το 1974 και καταδικάστηκε σε εξίμιση χρόνια φυλακή. Αποφυλακίστηκε όμως το 1975, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Peter Lorenz, που η οργάνωση κρατούσε όμηρο. Από την Υεμένη, όπου είχε καταφύγει, ήρθε στην Ελλάδα, συνελήφθη το 1976 και εκδόθηκε με απόφαση του Αρειου Πάγου στη Γερμανία, όπου κλείστηκε για έξι χρόνια στις φυλακές. Αποφυλακίστηκε το 1982 και ήρθε πάλι στην Ελλάδα. Το 1984 παντρεύθηκε τη γνωστή για τη δράση της δικηγόρο Κατερίνα Ιατροπούλου.
Στην Ελλάδα ο Pohle συμμετείχε στη συντακτική ομαδα του "Ιού" της "Ελευθεροτυπίας". Το "κενό" που άφησε ο θάνατος του Pohle το 2004, ήρθε να καλύψει η Ηeike Schrader. Η τελευταία, έχει παντρευτεί Έλληνα και διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αριστεράς. Μεσολάβησε για να συμμετάσχει η "συντρόφισσα" Αλέκα Παπαρήγα στην "XIII Internationale Rosa-Luxemburg-Konferenz 2008", που διοργάνωσε η εφημερίδα "Junge Welt", σε συνεργασία με το Ίδρυμα Rosa-Luxemburg-Stiftung του κόμματος Die Linke. Στο Συνέδριο αυτό η Παπαρήγα μίλησε στις 12 Ιανουαρίου 2008 (στο Urania-Haus του Βερολίνου). Την 1η Οκτωβρίου 2008, η Schrader δημοσίευσε στη "Junge Welt" την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, με θέμα τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Η Schrader όμως συνεργάζεται και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε δε στην 1η Πανελλαδική Διάσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.

Η Heike Schrader σχετίζεται με το τουρκικό DHKP-C

Στις 10 Δεκεμβρίου 2007, η Heike Schrader συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Βόννης από την οικεία Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκλήματος, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου 129α, με την κατηγορία ότι από το 2001, είναι στέλεχος της τουρκικής ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C. Στη Γερμανία η Schrader είχε μεταβεί για να παρουσιάσει τη γερμανική έκδοση του βιβλίου για τον Σάββα Ξηρό με τίτλο "Guantanamo auf griechisch - Zeitgenossische Folter im Rechtsstaat", σε μια προγραμματισμένη περιοδεία σε μεγάλες γερμανικές πόλεις.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Heike Schrader ήταν από την άνοιξη του 1996 έως την άνοιξη του 1998 στέλεχος του τουρκικού DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο). Η Schrader ήταν υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στα κεντρικά γραφεία του στη Γερμανία και κατηγορείται για συμμετοχή σε έκνομες δραστηριότητες της οργάνωσης. Δύο μόλις μήνες όμως μετά τη σύλληψη, την απελευθέρωσή της την επόμενη ημέρα (!!!), μετά την καταβολή εγγύσης 5000 ευρώ και την απαγόρευση εξόδου από τη Γερμανία που της επιβλήθηκε, η Heike Schrader επέστρεψε στην Ελλάδα! Σαν να μη τρέχει τίποτα… Η κατηγορία κατά της Γερμανίδας δημοσιογράφου απαγγέλθηκε εναντίον από την ομοσπονδιακή εισαγγελία, στις 25 Ιουλίου 2008.

Η περιοδεία για το "βιβλίο" περί Ξηρού

Αμέσως μετά την απελευθέρωσή της και πριν έρθει στην Ελλάδα, πραγματοποίησε την περιοδεία για το βιβλίο περί Ξηρού. Σημειώστε ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Schrader, έπαιξε η Ulla Jelpke, βουλευτής του κόμματος Die Linke. Την επομένη κιόλας της σύλληψης της Schrader, η Jelpke άσκησε δριμεία κριτική εναντίον της εισαγγελίας, κάνοντας λόγο για "παράλογη δίωξη μιας θαρραλέας δημοσιογράφου" και για "απόπειρα εκφοβισμού".
Φυσικά, οι παρουσιάσεις έγιναν: στο Ντίσελντορφ, στο Βερολίνο, στο Αμβούργο και στη Νυρεμβέργη. Αποκορύφωμα: η παρουσίαση του βιβλίου για τον Ξηρό, στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Η Αριστερά… μέσα στο ομοσπονδιακό γερμανικό κοινοβούλιο, τον Δεκέμβριο του 2007!!! Παρελκόμενα: στο Βερολίνο, η αριστεριστική ελληνογερμανική ιστοσελίδα widerstand-repression έκανε ένα αφιέρωμα στη δράση της 17Ν.
Σε ό,τι αφορά τώρα στην Heike Schrader, εγείρονται ερωτήματα για τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα.Όπως και για την άνωθεν κάλυψή της, άγνωστο από ποιούς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: